Ziņas medijiem

Satiksmes departaments:Taxify plānotā tarifu paaugstināšana Jaungada naktī ir prettiesiska

Rīgas domes Satiksmes departaments, ņemot vērā izskanējušo informāciju, ka mobilā platforma Taxify Vecgada vakarā un Jaungada naktī plāno paaugstināt pārvadājumu pakalpojuma tarifus četras līdz septiņas reizes, vairakkārt pārsniedzot Rīgas domes saistošajos noteikumos noteiktos maksimālos tarifus, aicina klientus būt uzmanīgiem, kā arī neatbalstīt prettiesiskas darbības.

 

“Aicinu lietotni Taxify neieviest paaugstināto tarifu plānu Vecgada vakarā un Jaunā gada naktī, jo tas neatbilst valstī noteiktajām normatīvo aktu prasībām. Ja Taxify uzdod programmā strādājošajiem taksometru vadītājiem paaugstināt tarifus, kas pārsniedz viņu pārvadātāja licencē noteiktos, šoferi ir spiesti rīkoties pretlikumīgi. Pārvadātājs par šādu rīcību var saņemt administratīvo sodu līdz pat 700 eiro apmērā, kā arī var draudēt licences anulēšana,” norāda Emīls Jakrins, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs.

 

Satiksmes departaments atgādina, ka Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā pārvadātājiem tiek piešķirtas licences un saskaņoti tarifu plāni Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā. Savukārt  šo saistošo noteikumu izpildi kontrolē Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienests.

 

“Konstatējot pārvadājuma tarifa pārkāpumus, pasažieri ir aicināti par tiem ziņot, iesniedzot departamenta Kontroles dienestā čeku. Kā arī  pasažieriem ir tiesības atteikties maksāt tarifam neatbilstošo summu, un lūgt uzrādīt šoferi apstiprinātos braukšanas tarifus. Jebkurā gadījumā, braukšanas tarifiem saskaņā ar Autopārvadājumu likumu un Ministru kabineta noteikumiem, jābūt norādītiem ārpusē uz transportlīdzekļa virsbūves,” pauž E.Jakrins.

 

Kā nosaka 2011.gada 29.marta Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.118 “Par maksimālo maksu (tarifiem) par pasažieru un bagāžas pārvadājumiem ar vieglo taksometru Rīgā” 1.punkts - maksimālo maksu (tarifu) Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā pasažieru pārvadājumiem ar vieglo taksometru, kas ir:

 

1.1. taksometra nolīgšanas tarifs – 2,13 euro (iekļaujot pievienotās vērtības nodokli);

1.2. attāluma tarifs – 0,71 euro par kilometru (iekļaujot pievienotās vērtības nodokli);

1.3. laika tarifs – 0,14 euro par minūti (iekļaujot pievienotās vērtības nodokli).

 

Augstākus tarifus, kā saistošajos noteikumos Nr.118 norādīts, nedrīkst piemērot.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Una Ahuna-Ozola

Rīgas domes Satiksmes departamenta komunikācijas speciāliste

Citi jaunumi