Ziņas medijiem

Jau desmito gadu Rīga atzīmē Eiropas Mobilitātes nedēļu

Rīgas domes Satiksmes departaments jau desmito gadu no 16.-22. septembrim rīko Eiropas mobilitātes nedēļu. Mobilitātes nedēļas ietvaros plānojas dažādi pasākumi un aktivitātes pilsētā aktīva dzīvesveida popularizēšanai.

Pasākumu ietvaros notiks dabai draudzīgu un veselīgu pārvietošanās veidu popularizēšana, alternatīvo transporta līdzekļu parāde, izglītojoši pasākumi par satiksmes drošību, orientēšanās sacensības pilsētā, kā arī daudzas citas aktivitātes. 

Šā gada Eiropas Mobilitātes nedēļas  galvenā tēma ir „Alternatīva mobilitāte”, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību transporta ietekmei uz cilvēka veselību un dzīves kvalitāti. Pasākumus organizē Satiksmes departaments sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām, Ceļu satiksmes drošības direkciju un veloaktīvistiem.

Plašāka informācija par pasākumiem:
17. septembris
 „Esi harmonijā ar sevi un velosipēdu”
Pie tirdzniecības centra Alfa plkst.13 notiks vēl nebijis pasākums - mandalas zīmēšana ar specializētiem velosipēdiem. Pasākuma mērķis pievērst gājēju un autovadītāju uzmanību, aicinot uz savstarpēju iecietību un toleranci. 
„Alternatīvais Mežaparks – ielu svētki”
No plkst. 12.00 līdz 16.00 autosatiksmei tiks slēgta Stokholmas iela posmā no Kokneses prospekta līdz Stendera ielai. Mežaparka svētkos varēs sajust ielas burvību bez autotransporta – vietu un drošību bērniem, pastaigas un satikšanos ar draugiem. Pasākuma ietvaros Mežaparkā notiks veloparāde un radošu ratiņrisinājumu demonstrējumi, divriteņu lēnbraukšana, strītbols, māksla uz ielas.
Ripo Rīga! Skrituļslidošanas sezonas noslēgums
Plkst. 18.00 Grīziņkalnā noslēgsies rollersporta sezona. Pasākuma ietvaros notiks sporta sacensības, kurās aicināts piedalīties ikviens, kam patīk rollersports. Ripo Rīga, ripo viss, nāc un ripo arī TU! Pasākums visas dienas garumā notiks Grīziņkalnā.
18. septembris
Imulrings 2011
Eiropas Mobilitātes nedēļas ietvaros autosatiksmei tiks slēgta Imulas iela. Pasākuma ietvaros no plkst. 12.00 Bieriņu apkaimes iedzīvotāji aicināti piedalīties sacensībās, lai mērotos spēkiem velobraukšanā, skrituļošanā, 650 metru skrējienā. Tāpat dalībniekiem būs iespēja piedalīties rollinga (velobraucēja un skrituļotāja ekipāžu) sacensībās. Plašāka informācija mājas lapā www.ritenvasara.lv.
20. septembris
Plkst. 15.00 Rīgas domes Satiksmes departaments rīko diskusiju par velosipēdu satiksmes organizācijas un ceļu projektēšanas jautājumiem Rīgā. Diskusijas mērķis ir rast kopīgus risinājumus tiesiskajā regulējumā, lai uzlabotu velosipēdu satiksmes organizāciju pilsētā. 
21. septembris
Plkst. 11.00 Rīgas Pasažieru ostā tiks atklāta pirmā Elektrisko transportlīdzekļu publiskās pieejas uzlādes punktu interneta karte, kas izstrādāta sadarbojoties AS “Latvenergo” ar “Bezizmešu mobilitātes atbalsta biedrību”. 
Mini treks sacensības
Plkst. 19.30 kafejnīcas „Piens” velodarbnīca organizē jau otrās mini treka sacensības. Sacensības notiks divās klasēs – velosipēdiem ar brīvgaitu un bez tās. Visas dienas garumā treks būs pieejams treniņiem. Plašāka informācija http://www.piens.nu.
Bērnu un jauniešu velosacensības Riteņvasara 2011
Eiropas Mobilitātes nedēļas ietvaros ikviens aicināts no plkst. 17:30 piedalīties Riteņvasaras organizētajās bērnu un jauniešu riteņbraucēju sacensībās dažādās vecuma grupās, kā arī rollinga sacensībās (bez vecuma ierobežojuma) Uzvaras parka trasē. Plašāka informācija par sacensībām mājas lapā www.ritenvasara.lv.
22. septembris - Diena bez auto „Alternatīvā mobilitāte”
Alternatīvo transporta līdzekļu maršruts „Kronvalda parks – Līvu laukums”
No plkst. 11.00 galvaspilsētas iedzīvotājiem un viesiem būs iespēja izmēģināt elektrisko transporta līdzekļu maršrutu, kuru piedāvā  Bezizmešu mobilitātes atbalsta biedrība sadarbībā ar komersantiem. Maršruta mērķis ir iedrošināt iedzīvotājus domāt par alternatīviem pārvietošanās veidiem, t.sk., iešanai ar kājām. Elektrisko transporta līdzekļu izmantošana Eiropas Mobilitātes nedēļas ietvaros būs bez maksas.
Alternatīvo transporta līdzekļu izstāde Līvu laukumā
Bezizmešu mobilitātes atbalsta biedrība sadarbībā ar komersantiem Līvu laukumā no plkst.11.00 apskatei piedāvās pagaidām vēl neparastus transportlīdzekļus – elektriskos velosipēdus un citus alternatīvos transporta līdzekļus.
Orientēšanās sacensības “Kas ātrāks - velosipēds, sabiedriskais transports vai mašīna?”
No plkst.17.00 galvaspilsētā notiks orientēšanās sacensības, kuras laikā noskaidros ar kādu transporta līdzekli pārvietojoties pilsētā, ērtāk  un ātrāk risināt sadzīviskus uzdevumus, ar ko saskaramies ikdienā. Sacensību sākums Doma laukumā. Plašāka informācija par orientēšanās sacensībām mājas lapā www.luzumpunkts.lv.
Velo parāde “Visi uz ripuļiem!”
Plkst. 18:30 visi aicināti pulcēties Rātslaukumā, lai dotos kopīgā veloparādē. Parādes mērķis ir pievērst transporta līdzekļu vadītāju uzmanību  uz velobraucējiem un aicināt uz savstarpēju toleranci. Plašāka informācija par parādi Satiksmes departamenta mājas lapā www.rdsd.lv
Bieriņu velokross bērniem un jauniešiem
Eiropas Mobilitātes nedēļas ietvaros ikviens aicināts plkst.17:30 piedalīties Riteņvasaras organizētajās velosacensībās dažādās vecuma grupās. Sacensības notiks Bieriņu trasē Mārupītes parkā. Plašāka informācija par sacensībām mājas lapā www.ritenvasara.lv.
24. septembris
Velo polo - aristokrātiski urbānais divriteņu sports
Plkst. 16:00 Grīziņkalnā notiks velo polo spēle. Kopš 2009. gada velo polo ir kļuvis iecienīts arī Latvijas velo kultūru aprindās. Velo polo spēle ir identiska tradicionālajam polo, tikai zirgi ir aizvietoti ar velosipēdiem. Eiropas Mobilitātes nedēļā ikvienam būs iespēja vērot spēli, kuru organizē velokafejnīca „MIIT” sadarbībā ar Latvijas Veclaiku divriteņu klubu. Plašāka informācija par velo polo www.miit.lv.
16.-22. septembris
Velosipēda vadītāja eksāmena kārtošana bez maksas
Skolēni no 12 gadu vecuma aicināti pieteikties Motormuzejā kārtot velosipēda vadītāja eksāmenu BEZ MAKSAS. Pieteikties var Motormuzejā pie muzejpedagoģes Laimdotas Lases pa tālr: (+371) 29346334 vai elektroniski laimdota.lase@motormuzejs.lv.
16.-30. septembris
Akcija „Informē par šķēršļiem Rīgas ielās”
Lai veicinātu velobraukšanu, kā arī sekmētu drošu satiksmes organizāciju un kustību Rīgas ielās, ikviens ir aicināts informēt par šķēršļiem pilsētas ielās, kā arī ierosināt jaunus velomaršrutus. Satiksmes departamenta www.rdsd.lv interaktīvajā kartē „Šķērslis velobraukšanai? Paziņo!” ir iespēja iesūtīt savus priekšlikumus un foto materiālus. Iesūtītie priekšlikumi no satiksmes drošības un satiksmes organizācijas viedokļa tiks izvērtēti un velomaršruti iekļauti jau esošajā velomaršrutu kartē.
19.-30. septembris
Ideju konkurss „Velosipēdistam draudzīga skola”
Arvien vairāk skolēnu labprātāk dodas uz skolu ar velosipēdu. Lai ierīkotu skolā drošu velostāvvietu, 8.-12. klašu skolēni aicināti izstrādāt ierosinājumus par drošu velostāvvietu izveidošanu skolas teritorijā. Informāciju līdz 30. septembrim skolēni aicināti sūtīt uz e-pastu: sd@riga.lv ar norādi SKOLĒNU PROJEKTS.

Citi jaunumi