Ziņas medijiem

Rīgā sniega dēļ ceturtdienas rītā apgrūtināti braukšanas apstākļi; autovadītāji sabiedrisko transportu var izmantot bez maksas

Rīgā naktī uz ceturtdienu sākās spēcīga snigšana un, atbilstoši laika prognozei, tā turpināsies visas dienas garumā. Sniega kārta pilsētas ielās palielinājusies aptuveni par 20 centimetriem, tādēļ pārvietošanās apstākļi gan transportlīdzekļiem, gan gājējiem ir apgrūtināti. Īsi pēc pusnakts uzsākta pilsētā ielu kaisīšana un šobrīd visas tehnikas vienības pilsētas ielās devušās trešo reizi. Šobrīd turpinās pieturvietu, gājēju pāreju zonas un veloinfrastruktūras tīrīšana. No plkst. 3.00 sākta ietvju tīrīšana, kur iesaistītas 46 tehnikas vienības un septiņas brigādes, kas Vecrīgas ietves attīra, veicot darbu ar rokām.

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus būt iecietīgiem un ņemt vērā, ka pie šādiem laika apstākļiem sniegs uz ielām atkārtoti parādās ļoti īsā laika periodā, tostarp arī neilgi pēc brauktuvju un ietvju tīrīšanas. Tāpat iedzīvotāji aicināti iespēju robežās izvēlēties veikt darba pienākumus attālināti vai arī savlaicīgi plānot izbraukšanas laiku un maršrutu, rēķinoties, ka ceļā var būt jāpavada ilgāks laiks nekā ierasts.

Ielu un ietvju uzturēšanā iesaistīti visi pašvaldības dienesti un pieejamā tehnika, tomēr, lai atvieglotu ielu tīrīšanu un mazinātu iespējamos sastrēgumus, iedzīvotāji aicināti maksimāli izmantot sabiedrisko transportu.

Šodien autovadītāji pilsētas sabiedrisko transportu var izmantot bez maksas, jo spēkā ir tā saucamās “puteņa biļetes”. Tās var izmantot jebkura pilngadīga persona, brauciena laikā ņemot līdzi automašīnas reģistrācijas apliecību. Autovadītāja apliecībai obligāti nav jābūt līdzi. Automašīnas tehniskā pase apliecina, ka konkrētais transportlīdzeklis tajā brīdī neatrodas satiksmē, kas ir pašvaldības mērķis. Braukšanas atvieglojumus pašvaldība ieviesusi, lai mazinātu satiksmes intensitāti, tādējādi atvieglojot ielu uzturēšanas tehnikas darbu.

Rīgas pašvaldības Ārtelpas un mobilitātes departaments informē, ka arī šajā ziemas sezonā ielu braucamo daļu tīrīšanu nodrošina pilnsabiedrība "Daugavas labā krasta uzturētājs" un "Daugavas kreisā krasta uzturētājs". Ziemas uzturēšanas darbus veic 65 tehnikas vienības no kurām 34 ir kompleksās ielu tīrāmās un kaisāmās mašīnas.

Uzturētāji Rīgas ielas tīra prioritārā secībā: maģistrālās ielas, ielas, kurās kursē sabiedriskais transports, tilti un pārvadi, veloinfrastruktūras tīrīšana. Pēc tam tiek tīrītas mazākas nozīmes jeb apkaimju ielas. Arī šogad pastiprinātu uzmanību pievērsīs sniega tīrīšanai pie gājēju pārejām un ielu krustojumiem.

Rīga šajā ziemas sezonā turpinās pērn iesākto pāreju uz pašvaldības veiktu ielām piegulošo ietvju mehanizētu tīrīšanu. Šoziem pašvaldība turpina kopt ietves Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsargjoslā, un sāk tīrīt un kaisīt pašvaldības ietves pie maģistrālajām un noslogotākajām pilsētas ielām.

Šoziem ietves, kuras tīra pašvaldība, neatrodas vienā pilsētas zonā, bet gan dažādās vietās visā pilsētā. Lai uzzinātu, vai šogad jāturpina īpašumam piegulošās ietves uzturēšanas darbi pašiem, vai to dara pašvaldība, iedzīvotāji aicināt ielūkoties mājaslapā riga.lv/ziema, kur kartē iespējams uzzināt, kuru ietvju ziemas uzturēšanu nodrošina pašvaldība.

Iedzīvotājiem jāatceras, ka pašvaldība veic ietvju attīrīšanu 1,5 metru platumā, nevis visā ietves platumā. Tāpat iedzīvotājiem jārēķinās, ka ietves tiek tīrītas pakāpeniski nevis visas vienlaicīgi. Ietvju kaisīšanai tiek izmantots smilts un sāls maisījums, kurā sāls daudzums nepārsniedz 20% no kopējā apjoma. Namīpašniekiem pašvaldība piedāvā bez maksas saņemt 50 kg smilts ietvju kaisīšanai.

Šogad kopjamo ietvju kopējais ir garums 1042 kilometri, un kopšanu nodrošina 51 tehnikas vienība.

Par nenotīrītām ietvēm iedzīvotāji varēs ziņot Rīgas pašvaldības policijai (RPP) pa tālruni 110, iesniedzot pieteikumu RPP aplikācijā, kā arī aizpildot pieteikumu.

Par nenotīrītām ielām, veloceļiem, gājēju pārejām, sabiedriskā transporta pieturvietām iedzīvotāji aicināti ziņot Satiksmes vadības centram pa tālruni 80003600, rakstot uz rdsvc@riga.lv vai iesniedzot pieteikumu.

 

Citi jaunumi