Ziņas medijiem

„Diena bez auto” – esi aktīvs un piedalies

Noslēdzoties Eiropas Mobilitātes nedēļai rīt, 22. septembrī, Rīgas domes Satiksmes departaments rīko ikgadēju akciju „Diena bez auto”. Šajā dienā pilsētas iedzīvotāji aicināti atstāt savus transporta līdzekļus mājās un darba dienas gaitās doties ar sabiedrisko transportu, velosipēdu, alternatīvajiem transporta līdzekļiem vai kājām. 

Rīga ir viena no 2000 Eiropas pilsētām, kas jau desmito gadu organizē Mobilitātes nedēļu un tās ietvaros notiek dažādi pasākumi ar mērķi ir pievērst sabiedrības uzmanību transporta ietekmei uz cilvēka veselību un dzīves kvalitātes uzlabošanos.

„Diena bez auto” ietvaros pilsētas iedzīvotājiem būs vienreizēja iespēja iepazīties ar Latvijā ražotiem trīsriteņu velosipēdiem un skrejriteņiem, kā arī izmēģināt alternatīvos transporta līdzekļus kā velomobīli ar elektrisko piedziņu, elektrisko velosipēdu, skrejriteni un mopēdu.

Alternatīvo transporta līdzekļu izstāde notiks Līvu laukumā no plkst.11 līdz 16.00 un izstādē aicināts ikviens interesents. 

Tāpat visas dienas garumā pilsētas iedzīvotājiem un viesiem būs iespēja bez maksas izmēģināt elektriskos transporta līdzekļus īpaši akcijai  „Diena bez auto” izveidotā maršrutā: Kronvalda parks – Bastejkalns – Brīvības pieminekļa laukums – Līvu laukums. Tādējādi iedrošinot iedzīvotājus domāt par alternatīviem pārvietošanās veidiem, tai skaitā iešanai ar kājām. Alternatīvo transporta līdzekļus nodrošinās „Bezizmešu mobilitātes atbalsta biedrība” sadarbībā ar komersantiem. 

Savukārt, lai noskaidrotu ar kādu transporta līdzekli pārsvarā pārvietojoties pilsētā – velosipēdu, tramvaju vai automašīnu – iedzīvotājiem ērtāk  un ātrāk risināt sadzīviskus uzdevumus. Orientēšanās sacensību laikā būs jāveic uzdevumi, ar ko ikdienā saskaras iedzīvotāji. Orientēšanās sacensības būs ar atjautības un izaicinājuma elementiem. Īpaši sacensībās aicināti piedalīties mediji.

Pasākumu organizē piedzīvojumu organizācija “Lūzumpunkts”. Orientēšanās sacensībās var piedalīties ikviens interesents. Plašāka informācija www.luzumpunkts.lv. Sacensības sākas plkst. 17.00.

„Diena bez auto” noslēgsies ar riteņu parādi „Visi uz ripuļiem!”. Parādē aicināti piedalīties visi, kam rūp veselīgs dzīvesveids, droša pārvietošanās pilsētas ielās kājām, ar velosipēdiem vai videi draudzīgiem transporta līdzekļiem.

Parādē piedalīsies māmiņas ar bērnu ratiņiem, uzņēmumu pārstāvji, kas atbalsta veselīgu dzīvesveidu, elektrisko transporta līdzekļu vadītāji (elektriskie velosipēdi, mopēdi, Segway), velokurjeri, velorikšas un alternatīvie transporta līdzekļi (velomobīļi, trīsriteņi, ērmriteņi un citi braucamie uz riteņiem).

Tāpat dalībai parādē pieteikušies cilvēki ar kustību traucējumiem ratiņkrēslos, norādot uz sabiedrības daudzveidību, kurai ir svarīga videi draudzīga pārvietošanās pilsētā.

Parāde sāksies plkst. 18.30 Rātslaukumā. Parādes dalībnieki kopīgā braucienā dosies pa Kaļķu ielu, 11.novembra krastmalu, Bīskapa gāti, Herdera laukumu uz Doma laukumu.

Domu laukumā parādes dalībnieki izveidos lielu ripuli, kas simbolizē kopību un nepārtrauktu kustību un attīstību.

Parādi „Visi uz ripuļiem!” organizē Satiksmes departaments sadarbībā ar Latvijas Riteņbraucēju apvienību un SIA „Zaļā josta”.

Eiropas Mobilitātes nedēļa Rīgā notiek jau desmito gadu. Šā gada Mobilitātes nedēļas  galvenā tēma ir „Alternatīva mobilitāte”. Mobilitātes nedēļas mērķis ir pievērst sabiedrības alternatīviem pārvietošanās līdzekļiem.

Citi jaunumi