Ziņas medijiem

Karte: satiksmes infrastruktūras atjaunošana un izbūve Rīgā 2021. gadā

Karte: satiksmes infrastruktūras atjaunošana un izbūve Rīgā 2021. gadā

Atsākoties būvniecības sezonai, Rīgā šogad ir paredzēta virkne satiksmes infrastruktūras atjaunošanas un izbūves darbu – līdz vasaras beigām noslēgsies A. Deglava pārvada remontdarbi, maija vidū tiks uzsākta Austrumu maģistrāles būvniecība posmā no Ieriķu ielas līdz Staiceles ielai, kā arī šogad ir plānots uzsākt satiksmes pārvada atjaunošanu pār Kārļa Ulmaņa gatvi Jūrkalnes ielā. Tāpat turpināsies Sarkandaugavas pārvada būvniecība un Salu tilta kompleksa 2. kārta, kā arī atsāksies Brasas pārvada remontdarbi.

“Līdztekus lielo satiksmes infrastruktūras objektu atjaunošanai un izbūvei šogad ir paredzēti arī vairāki gājēju, veloinfrastruktūras, satiksmes mierināšanas un labiekārtošanas uzlabojumi – vairāk nekā 30 vietās Rīgā tiks izveidotas jaunas gājēju pārejas, tiks izvietoti ap 40 ceļa ātrumvaļņi un meklēti citi veidi, kā uzlabot mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku drošību. Ne mazāk būtiski ir šogad plānotie veloinfrastruktūras projekti – drīzumā tiks uzsākta veloinfrastruktūras izbūve maršrutā “Centrs-Ziepniekkalns” un vasaras pirmajā pusē 5 maršrutos ir paredzēta veloinfrastruktūras izveide, izmantojot pagaidu satiksmes organizācijas līdzekļus. Ņemot vērā šogad plānoto darbu apjomu, aicinām Rīgas iedzīvotājus pret būvdarbiem izturēties ar sapratni, sekot līdzi satiksmes organizācijas izmaiņām un informēt mūs par vietām, kur nepieciešami satiksmes infrastruktūras uzlabojumi,” stāsta Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors Vitālijs Reinbahs.

TILTI UN PĀRVADI

A.Deglava pārvads – būvniecības darbi turpinājās visu ziemas periodu un norit atbilstoši grafikam, to plānots pabeigt līdz šīs vasaras beigām.

Brasas pārvads – maijā tiks saņemts precizētais būvprojekts, pēc kā paredzēts atsākt pārvada kapitālo remontu. Brasas pārvadu plānots pilnībā atjaunot līdz 2023. gada jūlijam.

Skultes pārvads Sarkandaugavā – darbi tika uzsākti 2020. gada 30. martā, tos plānots pabeigt 2022. gada vasarā. Pārvada būvniecība norit atbilstoši darbu un laika grafikam.

Salu tilta kompleksa 2. kārtas būvniecība – būvdarbu ietvaros ir paredzēta satiksmes pārvada pār Mazo Krasta ielu pārbūve Lāčplēša ielā, gājēju tuneļa zem Lāčplēša ielas Maskavas ielā pārbūve, kā arī uzbrauktuves/nobrauktuves izbūve Daugavas krasta promenādes savienošanai ar Salu tilta pār Daugavu ietvēm. Darbi tiks uzsākti maijā un tos paredzēts pabeigt līdz šī gada beigām.

Salu tilta kompleksa 2. kārtas segumu atjaunošana – tiek turpināti darbi, kas uzsākti iepriekšējā gada nogalē. Darbu ietvaros paredzēts atjaunot segumu Zaķusalas krastmalā, kā arī K. Ulmaņa gatves uzbrauktuvē/nobrauktuvē posmā starp Mūkusalas apli un Bauskas ielu. Darbus plānots pabeigt vasaras beigās.

Satiksmes pārvada pār Kārļa Ulmaņa gatvi Jūrkalnes ielā pārbūve – šobrīd ir izsludināts būvniecības iepirkums un pārvada atjaunošanas darbus ir paredzēts uzsākt šajā būvniecības sezonā, savukārt darbu pabeigšana plānota 2022. gadā.

Austrumu maģistrāles izbūve posmā no Staiceles ielas līdz Ieriķu ielai – būvdarbus paredzēts sākt maija vidū. Paralēli turpinās iepirkuma procedūra Austrumu maģistrāles posma izbūvei no Ieriķu ielas līdz Vietalvas ielai.

Šogad ir paredzēts uzsākt Vanšu tilta, J. Zemitāna tilta, G. Zemgala ielas pārvada un Gaisa tilta projektēšanu. Tos ir paredzēts atjaunot līdz 2025. gada būvniecības sezonas beigām.

IELU SEGUMA ATJAUNOŠANA/PĀRBŪVE

Jūnijā noslēgsies Bruņinieku ielas seguma atjaunošana un labiekārtošana posmā no Valmieras ielas līdz Kr. Valdemāra ielai. Projekts ietver ietvju un ielas brauktuves seguma virskārtas atjaunošanu, divvirziena veloinfrastruktūras izveidi, kā arī labiekārtošanas darbus – 80 jaunu velostatīvu un 21 soliņu izvietošanu. Tāpat Bruņinieku ielā šī projekta ietvaros ir iestādīti 27 jauni koki. Pēc ielas seguma atjaunošanas tiks ieviestas arī satiksmes organizācijas izmaiņas, maksimālo braukšanas ātrumu paredzot 30 km/h.

Ģertrūdes ielas seguma atjaunošanas un labiekārtošanas 1. kārta no Brīvības ielas līdz Kr. Barona ielai – būvdarbus paredzēts sākt šī gada vasaras otrajā pusē pēc tam, kad inženierkomunikāciju remontu pabeigs “Rīgas ūdens” un “Rīgas siltums.”

Dandāles ielas rekonstrukcija – ielas seguma un ietvju atjaunošana ar mērķi uzlabot vides pieejamību.

Maskavas un Krustpils ielu krustojuma pārbūve – būvdarbus paredzēts uzsākt līdz šī gada septembrim.

Būvprojektu izstrādi šogad ir paredzēts veikt Grostonas ielas, Kalnciema ielas, Talsu ielas, Upesgrīvas ielas un Kungu ielas atjaunošanai. Attiecīgi šo ielu remontdarbi tiks iekļauti nākamo gadu budžeta plānos.

VELOINFRASTRUKTŪRA

Šogad ir paredzēti vairāki veloinfrastruktūras projekti. Lielākais no tiem ir veloinfrastruktūras izbūve maršrutā “Centrs-Ziepniekkalns” gar jaunajām LU ēkām Torņkalnā. Veloinfrastruktūras izbūve ir plānota arī Dzirnavu ielā no Tērbatas līdz Skolas ielai. Atdalīta infrastruktūra gājējiem un velobraucējiem ir paredzēta arī kreisajā pusē uz A. Deglava pārvada virzienā uz Pļavniekiem. Veloinfrastruktūras izveide tiek plānota arī Ģertrūdes ielas seguma atjaunošanas un labiekārtošanas (posmā no A. Čaka ielas līdz Skolas ielai) projektā.

Vairākos maršrutos šovasar ir plānots ierīkot veloinfrastruktūru, izmantojot pagaidu satiksmes organizācijas līdzekļus, ar mērķi iedzīvotājiem piedāvāt ātru un drošu pārvietošanos, kā arī izveidot apkaimju savienojumus ar centru un esošo veloinfrastruktūru, kas īpaši svarīgi ir šobrīd – laikā, kad ir nepieciešams mazināt pulcēšanos. Veloinfrastruktūru ir plānots izveidot sekojošos maršrutos:

Noslēgumam tuvojas iepirkuma procedūras veloinfrastruktūras izveidei minētajos maršrutos, un to ir plānots veikt vasaras pirmajā pusē.

Būvprojekta izstrādi šogad ir paredzēts veikt veloinfrastruktūras izbūvei maršrutā “Centrs-Purvciems-Pļavnieki.”

UZLABOJUMI GĀJĒJIEM UN LABIEKĀRTOŠANA

Šogad ir paredzēts izbūvēt ietvi Vienības gatvē posmā no Ventas ielas līdz Rīgas robežai, kā arī Malienas ielas posmā no Šmerļa ielas līdz autobusa pieturai “Pansionāts”. Tāpat apmēram 30 vietās Rīgā ir paredzēts izveidot jaunas gājēju pārejas, savukārt satiksmes mierināšanai apmēram 40 vietās tiks izbūvēti ceļa ātrumvaļņi.

Gājēju pārejas ar papildu apgaismojumu:

Gājēju pārejas:

Ceļa ātrumvaļņi:

Šogad Satiksmes departaments ir paredzējis veikt arī apzaļumošanas un labiekārtošanas darbus. Lielākie labiekārtošanas darbi ir paredzēti A. Čaka ielā, kur tuvākā mēneša laikā tiks izsludināts iepirkums par šo darbu veikšanu.  Tāpat labiekārtošanas darbi tiks veikti vairākos Krišjāņa Valdemāra ielas posmos, Elizabetes ielā, Dzirnavu ielā, Merķeļa ielā, Kalpaka bulvārī un citviet centrā un centram pieguļošās teritorijās.

Citi jaunumi