Ziņas medijiem

Rīgā turpina ieviest jaunas mikromobilitātes rīku novietošanas zonas

Lai uzlabotu kārtību un veicinātu braucēju paradumu un uzvedības maiņu, pilsēta turpina ieviest jaunas mikromobilitātes rīku novietošanas zonas, un, sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju (RPP), uzraudzīt saistošo noteikumu ievērošanu.

Pagājis mēnesis kopš spēkā stājās jaunie koplietošanas transportlīdzekļu izmantošanas noteikumi, kas paredz noteikt gan ātruma ierobežojumus, gan speciālas zonas mikromobilitātes rīku novietošanai.

No 1. maija koplietošanas elektroskrejriteņus un velosipēdus Vecrīgā var novietot tikai speciāli izveidotās vietās, kas nozīmē, ka novietošanas aizlieguma zonā ir visa Vecrīga, tur patlaban iezīmētas 27 jaunas vietas.

Savukārt jūnijā plānots, ka aizlieguma zona tiks paplašināta līdz Elizabetes ielai. Šajā teritorijā patlaban notiek vietu zonu zīmēšana. Pēc Mikromobilitātes asociācijas lūguma, departaments izvērtēs arī asociācijas sniegtos priekšlikumus novietošanas zonu skaita palielināšanai, un tuvākajā laikā plānots iezīmēt aptuveni 40 mikromobilitātes rīku novietošanas zonas.

Pēc pirmā saistošo noteikumu spēkā stāšanās mēneša arī secināts, ka Vecrīgā pamazām mainās kārtība un braucēju paradumi. Uzraugot saistošo noteikumu ievērošanu, RPP maijā uzsākusi vairāk nekā 70 administratīvā pārkāpuma procesus.

Lielākais pārkāpumu skaits saistīts ar koplietošanas elektroskrejriteņu un velosipēdu novietošanu aizlieguma zonā – 81% no visiem uzsāktajiem administratīvā pārkāpuma procesiem. Par to, ka koplietošanas transportlīdzeklis ātruma ierobežojuma zonā pārsniedza noteikto ātrumu 20 km/h – 15% no visiem uzsāktajiem administratīvā pārkāpuma procesiem, bet 4% gadījumu koplietošanas transportlīdzekļu pakalpojumu sniedzējs (operators) nebija sasniedzams.

Liela daļa no saņemtajiem ziņojumiem par iespējamiem pārkāpumiem koplietošanas elektroskrejriteņu un velosipēdu lietošanā pilsētā saņemti, izmantojot mobilo aplikāciju.

Jau ziņots, ka Rīgas dome ir veikusi arī sabiedrības viedokļa mērījumu, kas parāda, ka gandrīz 60% rīdzinieku ir par to, lai skrejriteņus Rīgā aizliedz pavisam. Ievērojot, ka tomēr ir liela sabiedrības daļa, kas vēlas šo pārvietošanās rīku, jaunie saistošie noteikumi par drošu braukšanu ir kompromisa solis. Tiek plānots, ka pakāpeniski tiks aizliegta elektroskrejriteņu novietošanu ārpus speciāli iekārtotām vietām visā Rīgas centra teritorijā.

 

Autors: Rīgas pašvaldības Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļa

 

Citi jaunumi