Ziņas medijiem

Rīgā veicinās ilgtspējīgus mobilitātes risinājumus

Rīgā veicinās ilgtspējīgus mobilitātes risinājumus, lai samazinātu CO2 emisijas un veicinātu iedzīvotāju paradumu maiņu, popularizējot velosipēdu kā ilgtspējīgu pārvietošanās līdzekli.

Pirmdien, 19.augustā, Satiksmes un transporta lietu komitejas sēdē deputāti atbalstīja projekta “Cycle4climate”* īstenošanu 2024.-2027.gadā, kura mērķis ir veicināt ilgtspējīgus mobilitātes risinājumus, lai samazinātu CO2 emisijas, īstenojot pasākumus iedzīvotāju paradumu maiņai un popularizējot velosipēdu kā ilgtspējīgu pārvietošanās līdzekli.

Projekts tiks īstenots četrās Baltijas jūras pilsētās – Rīgā, Espo, Jēvlē un Pērnavā.

Rīgas aktivitāšu ietvaros paredzēts veicināt velosipēdu izmantošanu Torņakalna un Ziepniekkalna apkaimē, veicot veloinfrastruktūras uzlabojumus un uzstādot veloskaitītājus, kā arī īstenojot sociālās kampaņas apkaimes iedzīvotāju motivēšanai izvēlēties velosipēdu auto vietā kā ikdienas pārvietošanās līdzekli.

Rīgā projekta ietvaros paredzēts veikt divas sociālās aptaujas - projekta sākumā un projektā beigās, kā pilotapkaimi izvēloties Torņkalnu un Ziepniekkalnu. Vienlaicīgi sākuma fāzē tiktu īstenota divu velosipēdu un divu automašīnu skaitītāju uzstādīšana veloceļa “Centrs-Torņkalns-Ziepniekalns” apkārtnē.

Izvērtējot projekta partneru veikto analīzi un pilsētu ekspertu vērtējumu, kā arī aptaujas rezultātus, tiktu īstenoti veloinfrastruktūras uzlabojumi velomaršrutam un īstenotas trīs sociālās kampaņas, kurās iedzīvotājus informētu par riteņbraukšanas priekšrocībām.

Rezultātā tiks iegūti datos balstīti pierādījumi par sociālo kampaņu un fizisku uzlabojumu ietekmi uz iedzīvotāju paradumu maiņu un CO2 emisiju samazināšanu.

Projekta saturisko un administratīvo īstenošanu veiks Ārtelpas un mobilitātes departaments.

*Projekts “Cycle4climate paredz risinājumus ilgtspējīgu riteņbraukšanas paradumu veicināšanai un CO2 emisiju samazināšanai Centrālbaltijas reģionā. Projekta indikatīvās izmaksas plānotas 247,2 tūkstošu eiro apmērā, tai skaitā pašvaldības budžets plānots 24,7 tūkstošu eiro apmērā, bet ES līdzfinansējums – 197,8 tūkstošu eiro apmērā.

Jautājums vēl tiks skatīts Finanšu un administrācijas lietu komitejā un Rīgas domes sēdē.

 

Autors: Rīgas pašvaldības Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļa

Citi jaunumi